Jaakkolan porotila

Ystäväni työpaikka, Jaakkolan porotila on ollut Jaakkolan suvun omistuksessa jo usemman sukupolven ajan. Tällä hetkellä tilaa pitää Jani Jaakkola yhdessä saamelaisen vaimonsa kanssa. Jaakkolan porotila järjestää erilaisia porosafareita, kotaruokailuja ja porotilavierailuita.

Pihapiirin kotarakennus
Pihapiirin kotarakennus

Pääsimme tutustumaan yksityiskierroksella farmin toimintaan. Tilalta löytyi kotarakennus, jonka hienoissa sisätiloissa vieraat pääsevät nauttimaan kahvista ja tarinoista.

Poroja oli joka puolella, niin aitauksissa kuin niiden ulkopuolellakin. Avoimissa tarhoissa saivat käydä syömässä heinää kaikki vapaana liikkuvat porot. Aitauksissa pidettiin poroajeluissa käytettäviä yksilöitä, ajohärkiä. Näitä on talvisin parikymmentä yksilöä, kuten Nelmanni ja Masa.

Pääsimme pienelle poroajelulle. Porot olivat selvästi närkästyneitä työpäivän jälkeisestä lisälenkistä, joten pysähtelimme usein ja vauhtikaan ei päätä huimannut. Kotia päin matka kulki sitten vähän jouhevammin. Olisimme mieluusti kokeilleet porojen perässä suksilla menoa, mutta siihen vaaditaan kuulemma kolmen vuoden koulutus. Saakohan poroilla ratsastaa? 

poroajelu

Porot oli niin ihania. Ehkä innostun liikaa asioista, sillä nyt kävi sama mitä kesällä Ranskassa viinitilan suhteen. Haluan perustaa porotilan! Tai ainakin omistaa edes yhden poron.

Jaakkolan porotila sijaitsee 12 kilometriä Luoston keskustasta osoitteessa Alakitisen tie 899.

http://www.luostonporosafarit.fi/fi/etusivu.php

Yksi kommentti artikkeliin ”Jaakkolan porotila

Kommentoi juttua