Attenzione! Junaretki Cataniaan

Toiseksi viimeisenä lomapäivänä päätimme lähteä hieman junailemaan, sillä se kuuluu ehdottomasti Italiaan. Tai ainakin attenzione-kuulutus. Kuulutuksen saimme kuulla lopulta useampaan otteeseen, sillä juna oli lopulta myöhässä noin puolisen tuntia, ja uusi myöhästymiskuulutus kuulutettiin muutaman minuutin välein. Junaretkemme kohdistui Cataniaan, Sisilian toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Junamatka kesti noin tunnin, ja maksoi alle neljä euroa suuntaansa. Juna oli hyvin ilmastoitu, joten paahtumista ei tarvinnut pelätä.

Lähdimme kaupungiin asenteella, että emme tienneet kaupungista mitään. Joku kartta olisi kyllä voinut olla kiva. Luvassa on siis vain päämäärätöntä haahuilua ja uuteen kaupunkiin tutustumista.

norsu
Elefantti on kaupungin symboli.
catania_kirkko
Keskusaukion katedraali.

Juna-asemalta Catanian keskustaan on noin parinkymmenen minuutin kävelymatka vilkkaan liikenteen seassa. Catania tunnetaan teollisuudesta ja vilkkaasta satamaliikenteestä. Lisäksi se on kuuluisa vanhasta, 1400-luvulla perustetusta yliopistostaan.

Tänne kannattaa lähteä katselemaan vanhoja rakennuksia ja tunnustelemaan vilkasta kaupunkielämää. Catania muistutti hyvin paljon Roomaa. Kauniita historiallisia rakennuksia löytyi ympäri kaupunkia, samoin vehreä kaupungin puisto.

Ilman kartan opastusta löysimme helposti keskusaukiolla, joka on todellakin kaupungin sydän. Catanian keskusaukio on yksi Unescon maailmanperintäkohteista, ja laavasta ja kalkkikivestä rakennetut rakennukset, kuten katedraali ja yliopisto reunustavat tätä kaunista aukiota. Aukion kruunaa sen keskellä seisova elefanttisuihkulähde. 1700-luvun alussa rakennettu elefantti on kaupungin symboli, ja sen uskotaan suojelevan kaupunkia Etnan purkautumiselta.

Makkaratarjontaa riitti.
Makkaratarjontaa riitti.

Aukiolta löytyy myös toinen suihkulähde, Amenano, jonka kautta pääsee Catanian juustot_cataniakuuluisille kalamarkkinoille. Markkinoita tuntuu olevan kaupungissa vähän siellä sun täällä, joten niiltä et voi välttyä. Oi miten ihanaa olisi käydä joka päivä torilla ostamassa tuoreita, ja ennen kaikkea uskomattoman halpoja raaka-aineita. Toreilla myytiin paljon kala- ja lihatuotteita, sisilialaisia juustoja, sekä hedelmiä ja vihanneksia. Kaikki näyttivät niin hyviltä!

Kaupungin pääkatu Via Etnean varrelta löytyy paljon vaatekauppoja ja putiikkeja, puistoenimmäkseen merkkiliikkeitä. Myös kahvila- ja ravintolatarjontaa löytyi runsaasti. Pääkatu vei upealle, 1800-luvulla rakkenetulle Villa Bellini-puistolle, jossa voi hetken levähtää kiireisen kaupunkielämän uuvuttamia jalkoja. Ja bongailla tietysti sisiliskoja, joita tällä saarella näytti riittävän. Puistosta löytyy myös lukuisia patsaita kaupungin kuuluisista henkilöistä.

Ruoka-aika! Pysähdyimme syömään pääkadun varrella olevaan Etna Rosso -ravintolaan, joka mainosti itseään myös viinibaarina. Söimme ulkona korkeissa baaripöydissä sienirisottoa ja Sisilialaista erikoisuutta, eli Pasta alla Normaa. Pasta alla Norma on yksinkertainen, tomaattinen munakoiso ricotta pasta, mutta erittäin maukas sellainen. Lasillinen etna rosso -punaviiniä sopi pastan kanssa täydellisesti.

pastanormaPaikallista Etna Rosso-viiniä kannattaa ehdottomasti maistaa. Se on valmistettu kahdesta alueen rypäleestä, Nerello Mascaleesta ja Nerello Cappucciosta. Viiniä ei ole kypsytetty tynnyreissä, joten sen maku on ainutlaatuinen moneen muuhun viiniin verrattuna.

Yksi Catanian ehdottomista vierailukohteista on kahvikonevalmistaja Bialettin myymälä pääkadun läheisyydessä. Mutteripannuja löytyy kahdesta kerroksesta. Liikeestä löytyy mutteripannuja jopa jalkapallojoukkoiden väreissä ja sydämen muotoisina. Bialetti valmistaa myös muita keittiövälineitä, ja mukaan tarttuikin ihana eväsboxi. Kesä on pelastettu, kun töihin saa viedät eväät tuliterässä Bialetti-rasiassa!

Päivän aikana tuli nähtyä markkinoita ja ihmeteltyä kaupunkielämää. Kaupungissa on yllättävän kuuma täytyy sanoa. Yksi asia jäi hieman ihmetyttämään. Nimittäin se, miksi postimerkkejä ei myydä missään! En nimittäin saanut merkkejä postin sivukonttorista, enkä tabaccherioista. Kummallista, sillä postilaatikoita kyllä näkyi siellä sun täällä. Tämä mysteeri pitää vielä joskus selvittää!

Kommentoi juttua