Päivä 2: Ensiaskeleet Ahvenanmaalla ja Stallhagenin panimo

Laiva Viking Amorella lähti matkaan puoli yhdeksän aikaan tiistai aamuna. Ensimmäinen jännittävä kokemus oli ajaa pyörällä muiden automatkustajien kanssa autokannelle. Vaikka olikin jo elokuun puoliväli, emme olleet ainoat Ahvenanmaalle pyörien kanssa suuntaavat.

Matka Ahvenanmaalle kesti noin viisi tuntia, ja ajatus siitä, että olisimme yhä Suomessa tuntui yhä kaukaisemmalta mitä lähemmäs kohdettamme saavuimme. Laivasta poispääsy aiheutti hieman kuumenevia tunteita niin meidän kuin laivatyöntekijöidenkin osalta. Hyvin lyhyen pysähdyksen aikana laivasta piti saada ulos sekä autot että pyörät, ja saada myös uudet matkustajat sisään. Autojen taakse sullottujen pyörien saaminen ulos laivasta vei hieman aikaa, mikä aiheutti närkästystä kiireisen tuntuisessa laivatyöntekijässä. No, selvisimme ulos kuitenkin ilman suurempia riitoja. 

Gölby ja ihana vierasmajamme

pyöräAhvenanmaan ensimmäinen yöpymispaikkamme sijaitsi Gölbyssä, noin 18 kilometriä Maarianhaminasta pohjoiseen. Lähdimme heti polkemaan kohti majapaikkaamme, sillä Maarianhaminaan tutustumiselle oli varattu aikaa paluumatkalla.

Ahvenanmaalla täytyy muuten olla tarkkana, sillä Gölby, Gottby ja Godby ovat kaikki omia paikkojansa. Tämä kannattaa muistaa tienviittoja tutkiessa. Ihan vaan muistutuksena, itsellähän ei näiden kanssa mitään ongelmaa tullut. 

Bongasimme kuitenkin matkalla satamassa kelluneen isokokoisen jahdin, joka paljastui James Bond Kultasormi -elokuvassakin käytetyksi Northern Cross -alukseksi. Vuokrahinta kevyet 16 000 per päivä. Taitaa jäädä vuokraus odottelemaan lottovoiton jälkeisiä aikoja.

Heti Maarianhaminan ulkopuolelle mentäessä maisema muuttui nopeasti maaseuduksi. Viljapellot, maalaistalot ja lampaat tulivat hyvinkin tutuksi tämän lomaviikon aikana. Kannattaa myös ottaa huomioon, että ruokakaupat ovat hyvinkin kiven alla, joten evästä kannattaa ostaa mukaansa aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. 

majoitus
Väitän Brobackaa Ahvenanmaan parhaaksi majoituspaikaksi.

Majapaikkamme, nelihuoneinen Brokbacka Gästhem oli aivan ihanan sympaattinen ja uusi majapaikka. Vasta juhannuksena avattu majapaikka sisälsi neljä valoisaa ja kauniisti sisustettua huonetta talon yläkerrassa. Yhteiset vessat ja suihkut sijaitsivat talon alakerrassa. Vieraiden käytössä oli myös oma pieni keittiö ja jääkaappi omine eväiden nauttimista varten. Majapaikkaa pitävä pariskunta puhui myös suomea, mikä osoittautui harvinaiseksi taidoksi Ahvenanmaalla. 

Talosta löytyi myös ihanat kahvila ja lahjapuoti, jonka herkkuja pystyi nauttimaan joko sisä- tai ulkotiloissa. Näin jälkeenpäin sanottuna, useamman pannukakun syöneenä täytyy sanoa, että tämän paikan Ahvenanmaan pannukakku voitti kaikki muut kuusi nolla. Tänne kannattaa poiketa myös nauttimaan aivan fantastista Ahvenanmaan meijerin omaa kinuskijäätelöä. Voittaa jopa italialaisen jäätelön, oikeasti! Kuinka paljon saa kehua?

pannukakku
Näitä herkkuja jäin kaipaamaan saarelta eniten!

Myös Brobackan sijainti oli erinomainen, sillä Godbyn keskus kauppoineen sijaitsi vain muutaman kilometrin päässä. Tästä keskuksesta löytyi jopa kaksi ruokakauppaa, joka osoittautui harvinaiseksi luonnonvaraksi loppuviikkoa kohti mentäessä.

Stallhagenin panimo

panimo
Panimon sisäänkäynti muistutti juomaan vähemmän, mutta laadukkaammin.

Myös Kastelholman linna ja muut nähtävyydet sijaitsivat pyörämätkän päässä majapaikastamme. Seuraavan päivän ohjelma onkin siis jo tiedossa. 

Ensimmäisen pävän iltana lähdimme vielä polkemaan muutaman kilometrin Gölbystä eteenpäin olevalle Stallhagenin panimolle (Getavgen 196) etsimään mahdollista illallista. Omenapuiden rinnastama kuoppainen tie vei meidät perille panimolle, jossa järjestittiin myös kesäteatteriesityksiä ja muuta ohjelmaa. Stallhagen on vasta vuonna 2004 perustettu pienpanimo, mutta sen sitäkin suositumpi. Viime vuonna panimon tuotanto kipusi  800 000 litraan. Stallhagenin oluita löytyy jokaiseen makuun, mustikkaoluista pale aleihin. Plussaa kauniista ja erilaisista etiketeistä.

Sisäänastuessamme huomasimme paikan olevan todella suosittu. Kaikki pöydät olivat varattu, mutta mahduimme kuitenkin syömään baaritiskille. Valittavana oli kolme ruokavaihtoehtoa, joista päädyimme kalaan, joka tajoilijan mukaan oli lohensukuinen kala, muttei lohta. Veikkaan siis taimenta. 

lohi_panimo
Herkullinen illallinen Stallhagenin tiskillä.

Ruoka oli todella maukasta ja sopi täydellisesti panimon tyyliin. Jokaisen ruokamatkailijan kannattaa tulla tänne tutustumaan mitä erilaisempiin oluisiin, sillä täällä niitä voi nauttia myös pieninä, muutaman desin maisteluannoksina. 

Ahvenanmaalla olo tuntuu aivan kuin olisi ulkomailla. Tienviitat ja liikennemerkit ovat erilaisia ja suomea ei puhuta missään. Plussakortti käy kuitenkin kaupoissa!

Ps. Pidempiä matkoja pyöräillessä satulalaukut ovat ehdottomasti hintansa arvoinen ostos, sillä painavan repun kanssa ei tunnu ainakaan muutaman päivän jälkeen enää kovin mukavalta. 

2 kommenttia artikkeliin ”Päivä 2: Ensiaskeleet Ahvenanmaalla ja Stallhagenin panimo

Kommentoi juttua